четвъртък, 27 август 2015 г.

Ябълков тарт

№ 169 



       Ароматни ябълки, канела и ронливо тесто... Толкова семпъл и лесен да приготвяне десерт, който ще изпълни дома ви с благоуханни аромати и ще ви донесе малко радост и сладост в комбинация със следобедното кафе. 

Ябълков тарт


Продукти:

За тестото:
  • 250 гр. брашно 
  • 125 гр. масло 
  • 1 яйце
  • 2 с.л. кафява захар 
  • 1/2 ч.л. сол 

За плънката:
  • 4 малки ябълки 
  • 3 с.л. кафява захар 
  • 4 ч.л. канела 
Допълнително:
  • 1 яйце за намазване

Приготовление:
       В голяма купа пресейте брашното. Към него добавете нарязаното на малки кубчета масло. Втрийте маслото в брашното, докато не получите маслени трохи. След това прибавете яйцето, солта и захарта и разбъркайте. Омесете тесто, завийте го във фолио и го приберете в хладилника, докато приготвяте плънката. Преди да започнете с плънката си пригответе малка тавичка, покрита с хартия за печене. След това обелете ябълките и ги настържете. Към тях прибавете захарта и канелата. Преди да добавите цялата захар обаче пробвайте сместа на вкус, защото може и да е достатъчно сладка, зависи от сорта на ябълките, които използвате. След като плънката е готова извадете тестото от хладилника и го разточете на кръг с диаметър малко по-голям от на тавичката, в която ще го печете. Завийте разточеното тесто на точилката и го прехвърлете в тавата. Притиснете към дъното и страните на тавичката и отстранете излишното тесто, излизащо извън тавичката. Изсипете плънката и я изравнете. От останалото тесто изрежете с формичка за сладки сърчица и ги поставете върху плънката. Накрая подмажете тестото с разбито яйце и печете в предварително загряна на 180 градуса фурна. 


Добър апетит!

3 коментара: