четвъртък, 6 август 2015 г.

Шоколадов чийзкейк с малини

№ 163 


       Нежният вкус на крема сирене и шоколад, съчетан с хрупкавата бисквитена коричка в комбинация от свежи, пресни малини ще ви накарат да се влюбите в този чийзкейк. Опитайте и споделете резултатите!

Шоколадов чийзкейк с малини 


Продукти:
За бисквитения блат:
  • 300 гр. бисквити Digestive
  • 2 с.л. мед
  • 80 гр. разтопено масло
  • 1 ч.л. канела


За плънката:
  • 450 гр. крема сирене 
  • 250 гр. сирене Рикота
  • 200 гр. захар
  • 100 гр. течна сметана
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 4 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 250 гр. черен шоколад

За украсата:
  • 200 гр малини 


Приготовление: 
       Започнете с блата. Разтопете маслото и в голяма купа натрошете хубаво всички бисквити. Прибавете към бисквитите канелата, меда и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с ръце. Може да приготвите блата и в кухненски робот. Консистенцията на готовата смес трябва да прилича на мокър пясък. След като сте разбъркали хубаво, започнете оформянето на основата на чийзкейка. Във формата, в която ще печете кейка, покрийте първо стените, а след това и дъното с бисквитения блат. След това оставете формата в хладилника за поне 30 минути, за да стегне. 

       През това време започнете приготвянето на плънката. В голяма купа прецедете сиренето Рикота (за да не се получават бучки), добавете крема сиренето, захарта и ваниловата есенция и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. След това започнете добавянето на яйцата- едно по едно, като разбърквате след всяко. Накрая изсипете течната сметана и добавете брашното. Разбъркайте отново. Разтопете шоколада на водна баня, оставете да изстине малко и след това го прибавете към крема сиренето, като разбърквате енергично до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа върху охладения бисквитен блат и сложете кейка да се пече в предварително загряна на 160 градуса фурна.


       Печете 50 минути, след което изключете печката, отворете вратичката й  и оставете чийзкейка вътре за още 10 минути. След като извадите чийзкейка, го оставете да се охлади на стайна температура за 2-3 часа и след това в хладилника за още толкова. Хубаво е да го приготвите на предния ден. Накрая украсете кейка с пресни малини и сервирайте. 


Добър апетит!

2 коментара: