четвъртък, 4 юли 2013 г.

Сладкиш с кайсии

№7


        Дойде и сезонът на кайсиите - доста полезен плод, повишаващ имунната система, с високо съдържание на витамин С и особено полезен за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, защото съдържа витамин Е, който подобрява кръвообращението и намалява кръвосъсирването. Трябва да признаем обаче, че кайсиите са също така сполучлива съставка в много сладкиши и биват често използвани както пресни, така и сушени. След като вчера бях изкушена от изключително вкусните кайсии, които баща ми купи от близкия пазар, реших, че няма как да не приготвя нещо с тях. Така сътворих доста нискокалоричен сладкиш с изключително малко съдържание на мазнини, подходящ за летните дни.  

Сладкиш с кайсии


Продукти: 


  • 300 гр. брашно
  • 100 гр. кафява захар
  • 2 яйца
  • 190 гр. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 300 гр узрели кайсии
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 50 гр. шоколад за украса

Приготовление: 

       Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте брашното, содата, бакпулвера, солта и  джинджифила. В друга купа разбийте яйцата със захарта. След това прибавете ваниловата есенция, олиото и киселото мляко и разбъркайте отново. Прибавете постепенно яйчената смес към брашното и бъркайте докато получите хомогенна смес. Накрая прибавете ситно нарязаните кайсии и разбъркайте. Изсипете във форма, покрита с хартия за печене и печете за около 30-40 минути. Докато се зачерви. За украсата разтопете шоколада в микровълновата за 30 секунди и украсете с шприц или лъжица. 



Надявам се да Ви хареса :) 

4 коментара:

  1. BRAVO! strahotni recepti :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че Ви харесват!
    Опитайте ги и на вкус ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Ot kude nameri recepta za podoben sladkish? :]

    ОтговорИзтриване
  4. Измислих си я на основата на най-обикновен кекс. Не е нищо сложно просто гледах да съчетая продуктите, така че да се допълват.

    ОтговорИзтриване