понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледни меденки, свещници и къщичка

№32


       Само два дни до Коледа! Въпреки че няма сняг и времето е сравнително топло за края на месец декември, коледното настроение е навсякъде. Моловете сложиха пищните си украси още през месец ноември, навсякъде светят коледни лампички, дори картонените чашки в по-елитните кафенета са коледни, а който и магазин да посетите на излизане Ви пожелават весели празници. Не случайно всички казват, че Коледа е най-прекрасното време от годината- всички са позитивни и с нетърпение чакат да отворят подаръците си или пък да подарят на любимите си хора перфектния подарък, който знаят, че ще ги зарадва. Напоследък всички кулинарни блогове се изпълниха с множество оригинални коледни рецепти и предложения, а аз все още закъснявам с моите постове. Все си мисля, че покрай прекрасните постове  на другите блогъри моите рецепти и предложения ще изглеждат не толкова привлекателни. Все пак реших да споделя моите опити да допринеса за коледното настроение вкъщи. 

Коледни меденки, свещници и къщичка


       Преди да споделя рецептите с Вас искам да си призная, че къщичката не е изцяло мое произведение, защото основата беше купена от Икеа, а само украсата беше дело на мен, майка ми и брат ми. Освен това идеята за свещниците е взета от сайта на Ирина, а рецептата за меденките от тефтера с рецепти на мама :)!

За коледната къщичка:

  • всякакви видове бонбони: Skittles, ментолови бонбони, M&M's....
  • обикновени вафлички,шоколад, конфети, захарни пръчици...
  • карамелизирана захар 
  • роял айсинг 
  • меденки от рецептата по долу
Приготовление: 
       Намерете подходяща основа, върху която ще изградите къщичката. Започнете с разтапянето на захарта. След като захарта се карамелизира сглобете къщата като действате бързо. Може да закрепите и елхички, прасенца, сърцата, звездите, а може и да направите снежен човек от бонбони Рафаело например- използвайте въображението си! След това пригответе роял айсинга по рецептата като много важно условие е той да е достатъчно гъст, за да може да се закрепи украсата. Следващата стъпка в нашия процес на направа на къщичката беше оградата от вафлички. С обилно количество от роял айсинга обградете основата, върху която сглобявате къщичката, а след това закрепете вафличките. Украсете обилно покрива на къщичката, основата и оградата с роял айсинга- колкото по-снежно, толкова по-коледно! Залепете бонбоните, вафлите, шоколада и поръсете с захарни пръчици. Добавете нещо и от Вас и оставете да засъхне добре :)



Меденки и свещници 

Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 равна чаена лъжица сода
  • 3 супени лъжици мед
  • 4 ч.ч. брашно
  • 1 канела
  • Теменужки или други твърди бонбони за прозорчетата на свещниците

Приготовление: 

       Смесете първо течните продукти, а след това към тях постепенно прибавете брашното, содата и канелата до получаване на гладко тесто. Изрежете си шаблон 10х10 см от картон. На набрашнен плот разточете тестото с дебелина 1 см и изрежете със шаблона нужното количество квадрати като имате предвид, че за един свещник са нужни четири квадрата. С формички изрежете в средата елхички, сърца, звезди или с каквито формички разполагате. Наредете стените на свещниците върху хартия за печене и запечете в предварително загряна на 180 градуса фурна за 5 минути, след което ги извадете и в изрязаните прозорчете сложете натрошени Теменужки. Върнете във фурната и допечете до зачервяване. С остатъка от тестото изрежете различни формички и ги печете на същите градуси за около 10-15 минути. Оставете стените да истинат напълно, а след което слепете стените или със карамел или с роял айсинг. Имайте предвид, че с роял айсинга е по-сложно и отнема повече време и търпение. Накрая украсете стените по ваше предпочитание. Оставете да изсъхнат и вашите свещници са готови. 


Надявам се да Ви донесат нужното коледно настроение и радост!
Весело изкарване на празниците! 

3 коментара:

  1. За трети път си пиша коментара, но се надявам най-накрая да се публикува :Д За пореден път си сътворила невероятни шедьоври иии направо не мога да спра да ги гледам и да си представям колко ли са вкусни...Браво, Даянче!! ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Ивке! Не мисля, че са чак толкова сполучливи, колкото ги описваш, но се старая :)

      Изтриване