понеделник, 31 март 2014 г.

Банички от парено тесто

№46


       Поредната прекрасна рецепта от блога на Йоли, която непременно трябва да опитате. Първоначално ми изглеждаше странна комбинацията на пареното тесто, което свързвам с приготвянето на еклери и профитероли,  със сирене и кашкавал, но наистина се получават прекрасни банички за една по-специална закуска. 

Банички от парено тесто 


Продукти:

За пареното тесто:
  • 500 мл вода
  • 125 гр. масло
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 300 гр. брашно
  • 3 яйца
За плънката:
  • 1 яйце
  • 200 гр. сирене
  • 200 гр. кашкавал
За поръсване:
  • 1 яйце за подмазване 
  • сусам 
  • ким

Приготовления: 




       Започнете с пареното тесто. В тенджера изсипете водата, маслото, солта и захарта и поставете на котлона докато заври. След това прибавете наведнъж цялото брашно и бъркайте непрестанно докато получите хомогенна топка тесто. Отстранете от котлона и прехвърлете в голяма купа. Оставете тестото настрана, докато изстине и през това време пригответе плънката. Разбийте яйцето, към него добавете сиренето и разбъркайте. Освен това нарежете кашкавала и подгответе тавата, в която ще ги печете, с хартия за печене. След това може да се върнете към тестото като започнете добавянето на яйцата едно по едно като не добавяте следващото преди сместа да е поела напълно предходното. След като тестото е готово набрашнете обилно плота и отделете половината тесто. Разстелете го с точилка на голям правоъгълник или квадрат,  след което го разрежете на по-малки квадрати. Поставете част от плънката по ваше желание като може да направите комбинирани банички или пък само със сирене или кашкавал. Подмажете с яйце краищата на баничките и прегънете през средата, за да образувате триъгълник и притиснете краищата. Готовите банички прехвърлете в тавата, подмажете обилно с разбито яйце и поръсете със сусам и ким (може и с други семена по ваш избор). Пекат се на 180 градуса до златисто. 


С пожелание за прекрасен пролетен ден :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар