събота, 5 април 2014 г.

Ореховки

№48 


       Обожавам орехи, въпреки че знам колко са калорични. Да, обаче те са и много полезни заради съдържанието им на Омега-3 мастни киселини, което подпомага борбата със сърдечноцъдовите заболявания. Всеки е чувал, че орихите са "храна за мозъка", което отново се дължи на съдържанието на Омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчната активност. Орехите имат и множество други полезни ефекти върху човешкия организъм. Те укрепват костите, намаляват риска от рак на гърдата при жените, предпазват от анемия, обвазуване на камъни в бъбреците и заболявания на щитовидната жлеза. Е, след като разбрахте множеството благоприятни ефекти на орехите предполагам, че ще пробвате и рецептата за ореховки, предоставена по-долу :).

Ореховки


Продукти:
(рецептата е адаптирана от блога на Мария
  • 2 белтъка
  • 130 гр орехови ядки
  • 130 гр. захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 3 с.л. брашно
Приготовления:

       Отделят се белтъците от жълтъците и се поставят в огнеупорна купа. В тиган се наливат 3-4 пръста вода и се поставя на котлона. Поставете купата с белтъци в тигана и започнете разбиването им с миксер на водна баня. Разбийте белтъците на сняг, добавете захарта и продължете разбиването им до получаване на гъста, лъскава смес. Регулирайте водата, да не ври прекалено и след като белтъците са добре разбити добавете предварително блендираните или ситно нарязани/ счукани орехи. Продължете бъркането още 4-5 минути и отстранете от котлона. Прибавете брашното и ванилията и разбъркайте добре. Накрая в тава, покрита с хартия за печене, поставете по една лъжица от смета за всяка ореховка като оставяте нужното разстояние между тях. Пекат се на 180 градуса за около 10 минути или докаро се зачервят. Насладете им се и ако ви харесат направете ги отново!


Няма коментари:

Публикуване на коментар