вторник, 8 април 2014 г.

Мини козуначета

№ 49


       Великден наближава, предложенията в кулинарните блогове се множат, а въодушевлението нараства. От доста време насам си бях харесала долупосочената рецепта от блога на Руми за тези малки и много красиви козуначета и само чаках да наближи Великден, за да ги опитам. Наистина са много мекички и неустоими, така че ако още не сте си избрали рецепта за Великденския козунак изпробвайте тази.

Мини козуначета 


Продукти:

За стартера:
  • 150 мл вода
  • 25 гр брашно
За тестото:
  • 450 гр брашно
  • 30 гр царевично нишесте
  • 120 гр захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 7 гр инстантна мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 70 гр. масло 
  • 1 яйце
  • настъргана лимонова кора
За подмазване:
  • 1 жълтък 
  • прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • захар за поръсване


Приготовления:

       Започнете със стартера като кипнете водата, а след това отстраните от котлона и добавите брашното, бъркайки енергично. Оставете стартера настрана да се охлади и през това време замесете тестото. Измерете брашното и царевичното нишесте и ги пресейте. Към тях добавете захарта и разбъркайте. Затоплете млякото, добавете захарта, солта и маята и оставете да шупне. 
Направете кладенче в сухите съставки и прибавете течните (яйцето, стартера и маята). Разбъркайте и след като оформите топка изсипете тестото на набрашнения плот. Започнете  добавянето  на разтопеното масло на части като изчаквате да поеме преди да добавите следващата част. Накрая ударете тестото 100 пъти в плота, сложете го в намаслен съд, покрийте с прозрачно фолио и сложете във фурната, предварително загряна на 50 градуса, да втасва за около 1 час или докато удвои обема си два пъти. След като тестото втаса го премесете и го разделете на желания от вас брой части. От всяка част оформете дълги въженца. За да получите специфичната форма вържете въженцата на хлабав възел и след това засукайте горната част отдолу, а долната отгоре. Добре притиснете и слепете крайщата с пръсти.  Поставете готовите козуначета в тава, покрита с хартия за печене и върнете във фурната, все още загрята на 50 градуса, за още 15 минути. Накрая извадете, подмажете с яйчената смес, поръсете със захар и върнете във фурната вече загрята на 180 градуса. Печете за около 15-20 минути докато се зачервят и вашите мини козуначета са готови!


Готови ли сте за Великден?

2 коментара: