четвъртък, 18 септември 2014 г.

Кекс с черен шоколад и тиква

№ 76


      Есента наистина е тук и просто трябва да приемем факта. Някои хора я намират романтична и привлекателна, но за мен тя е просто един от най-малко любимите ми сезони. Въпреки това, днес ще се опитам да съм позитивна и да намеря позитивите. Един от тях е, че есента е сезонът на тиквата, а повярвайте ми има изобилие от рецепти с тиква. Днес Ви предлагам този много вкусен кекс с тиква и черен шоколад.... ммммм вкусно! 

Кекс с черен шоколад и тиква  


Продукти:
* Рецептата е адаптирана от Cooks and Bakes * 
  • 300 г тиквено пюре
  • 200 г пудра захар
  • 200 г брашно
  • 4 яйца
  • 180 г масло
  • 150 г черен шоколад
  • 100 г орехи
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах
  • щипка сол


Приготовления: 
       Сварете предварително почистената и обелена тиква, отцедете я от водата и я пюрирайте. В голяма купа разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем. Започнете добавянето на яйцата - едно по едно, като разбивате след всяко до пълното му поемане от сместа. В отделна купа смесете всички сухи съставки- брашното, канелата, бакпулвера, джинджифила, индийското орехче и солта. Разбъркайте и добавете към маслото и захарта. С помощта на шпатула или с дървена лъжица разбъркайте до пълното поемане на брашното. Добавете пюрето от тиква и разбъркайте до хомогенна смес. След това разделете сместа на две равни части. Разтопете черния шоколад или на водна баня или в микровълновата като разбърквате периодично до пълното разтапяне. Добавете разтопения шоколад към едната част от сместа и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. В тава, покрита с хартия за печене и подмазана с масло изсипете половината от светлата смес, разстелете равномерно, поръсете с половината от едро нарязаните орехи, изсипете шоколадовата смес и отново разпределете равномерно, добавете другата половина от светлата смес и  накрая завършете с останалите орехи. Печете на 180 градуса докато по поставената в средата на кекса дървена клечка не остава част от сместа. 
След като извадите от фурната оставете кекса да изстине и го поръсете с пудра захар.



2 коментара: