събота, 28 март 2015 г.

Суров веган десерт с банани и фъстъчено масло

№ 124


       Вече все по-често експериментирам с направата на сурови десерти и съм доста доволна от резултата. Получените десерти са не само здравословни, но и вкусни, а консумирайки ги едновременно задоволяваш нуждата си за приема на сладкиши и си набавяш куп полезни витамини и минерали. Надявам се и на вас да ви харесат! 

Суров веган десерт с банани и фъстъчено масло 


Продукти:

За основата:
  • 3/4 ч.ч предварително накиснати за 2 часа, измити и подсушени слънчогледови семки
  • 6-7 сушени кайсии
  • 1 ч.л. канела

За крема:
  • 2 банана 
  • 10 обелени и счукани сурови какаови зърна 
  • 1 с.л. фъстъчено масло 
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. канела 
  • черен шоколад (за украса)

Приготовление:
       Започнете с блата. Нарежете кайсиите на дребни кубчета и заедно със семките ги прибавете в кухненски робот. Пасирайте за 2-3 минути и прехвърлете сместа в поднос/чиния/, в който сте сложили ринг с възможно най-малкия му диаметър. С навлажнени пръсти разпределете сместа равномерно по цялата основа и притиснете. След това покрийте с прозрачно фолио и приберете във фризера, докато приготвяте крема. 
       За крема отново ще ви е нужен кухненски робот. Обелете и нарежете бананите на едро и ги сложете в робота. След това добавете обелените и счукани сурови какаови зърна, фъстъченото масло, меда и канелата. Пасирайте до получаване на хомогенна смес (около 5 минути). След това извадете основата от фризера и прехвърлете крема върху нея. Загладете хубаво, покрийте отново с фолио и върнете във фризера за поне 3-4 часа. След като тортата е стегнала, минете с нож по краищата, за да отделите по-лесно ринга, махнете ринга и настържете черен шоколад за украса. Нарежете на парчета и сервирайте, а останалата торта покрийте с фолио и съхранявайте във фризера! 


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар