петък, 3 април 2015 г.

Талиатели от тиквички с доматен сос

№ 129 


       Много хора избягват пастата, заради високото и съдържание на въглехидрати. Е, вече няма да има нужда да го правите, защото пастата от тиквички е също толкова неустоима на вкус, но с много по-ниско съдържание на въглехидрати. Може да си направите спагети с различна дебелина, а защо не и талиатели... развихрете въображението си! 

Талиатели от тиквички с доматен сос 


Продукти:
(за 2 порции)

За талиателите:
  • 2 тиквички
  • 1 ч.л. кокосово масло
  • хималайска сол 
  • черен пипер 
  • 1/4 ч.ч. вода 
За соса:
  • 150 -200 гр. кайма
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голям домат (или 2 по-малки)
  • 1 малка глава лук 
  • 1 скилидка чесън 
  • 4-5 сушени домата 
  • хималайска сол
  • черен пипер
  • лют пипер
  • босилек 
  • 1 ч.л. захар 


Приготовления:
       Предварително накиснете сушените домати в хладка вода за минимум половин час. След това се заемете с приготвянето на соса. Измийте доматите, нарежете ги на едро и ги сложете в кухненския робот. Към тях прибаветве нарязаните сушени домати и скилидката чесън. Блендирайте до получаване на хомогенна смес, след което прибавете всички подправки- сол, босилек, лют пипер и черен пипер на вкус и захарта. След това нарежете лука на дребно и загрейте подходящ тиган, в който ще приготвите соса.


В тигана прибавете зехтина и в него запържете лука за 1-2 минути, след което добавете каймата. Овкусете с малко сол и черен пипер и пържете докато каймата не промени цвета си. Междувременно постарайте се да накъсате каймата на по-дребни парченца. След това добавете доматения сос към каймата и лука и намалете котлона. Оставете да къкри на слаб огън докато приготвяте талиателите и разбърквайте периодично. 

 Приготвянето на талиателите е много лесно. За целта ще ви трябват белачка и нож. Измийте тиквитките добре и пожелание може да ги обелите или да ги оставите така - въпрос на вкус. След това с помощта на белачката режете на лентички, докато не стигнете до сърцевината на тиквичката, която съдържа семките. Стигнете ли до там, просто завъртете тиквичката и продължавайте да режете лентички, докато отново не стигнете до сърцевината. Повторете същата процедура и с другата тиквичка. След това с помощта на нож остава само да нарежете лентичките на по-малки лентички с желаната от вас дебелина. 


Щом вашите талиатели от тиквички са готови заграйте подходящ тиган и сложете кокосовото масло в него. Прибавете тиквичките, овкусете ги със сол и черен пипер и ги запържете за 1-2 минути. След това прибавете водата и оставете на котлона за още минута-две или докато омекнат. Всичко зависи от дебелината на лентичките.



Остава само да сервирате. Отцедете тиквичките от водата и прехвърлете в подходящи чинии, а отгоре сипете от соса. Може да гарнирате с пармезан и пресен босилек или консумирайте просто така - пак са вкусни! 



Консумирай без угризения за фигурата си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар