събота, 4 април 2015 г.

Чийзкейк с крем от кашу, орехова основа и топинг от нар и ягоди

№ 130 


       Днес ви предлагам много свеж десерт, наподобяващ чийзкейк, но далеч по-здравословен и нискокалоричен. Факт е, че десертът съдържа само полезни съставки, така че може да го похапвате без угризения. Перфектен е за летните топли дни! Кога ли ще дойдат обаче? 

Чийзкейк с крем от кашу, орехова основа и топинг от нар и ягоди 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от тук)

За основата:
  • 1ч.ч. предварително накиснати за минимум 4 часа и изплакнати сурови орехови ядки 
  • 5 обезкостени фурми

За крема:
  • 1 1/2 ч.ч. кашу
  • 1 с.л. мед (2 с.л. ако обичате по-сладко)
  • 1 с.л. сок от лимон 
  • 1 с.л. ванилова есенция 
  • 1/3 ч.ч. разтопено на водна баня кокосово масло 
За топинга:
  • 6-7 замразени ягоди 
  • 1 шепа замразени зърна от нар (може и с пресни)
  • 3 обезкостени и нарязани на ситно фурми 
  • 1 ч.л. мед 


Приготовление: 
       Започнете с основата, като за целта ще ви трябват предварително накиснатите и изплакнати сурови орехови ядки и обезкостените фурми. Сложете ги в кухненския робот и блендирайте по получаване на хомогенна смес. След това изберете подходящ съд с не много голям диаметър, в който ще сервирате чийзкейка и прехвърлете сместа там. С намокрени ръце притиснете сместа към основата и разпределете равномерно по цялото дъно и ако ви остане смес и по стените на съда. Ето така: 


       След това покрийте с фолио и приберете във фризера. Измийте кухненския робот и продължете с приготвянето на крема. Просто прибавяте всички продукти за крема в кухненския робот и пасирайте за около 5 минути или до получаването на гладък еднороден крем. След това извадете основата от фризера и прехвърлете крема върху нея: 


       Загладете, покрийте с фолио и приберете обратно във фризера. Измийте кухненския робот отново, за да може да приготвите и последната част от чийзкейка или топинга. За целта сложете замразените плодове, обезкостените и ситно нарязани фурми и меда и блендирайте до хомогенна смес. Извадете чийзкейка от фризера и изсипете топинга върху крема, Разнесете равномерно: 

       Може да запазите част от топинга и да го ползвате за украса при сервиране. Последнтата стъпка е да замразите сладкиша за поне 3 часа. След това е готов за консумация. Нарежете парчета в желаната от вас форма и украсете с пресни ягоди и запазената част от топинга. 


Наследете се на свеж и здравословен десерт!


Няма коментари:

Публикуване на коментар