събота, 15 август 2015 г.

Веган бургери с домашно гуакамоле

№ 165 


         За повечето от вас сигурно идеята за веган бургер ви се струва странна. Та какво е един бургер без месо? О, повярвайте ми, нещо изключително вкусно! Опитайте и няма да съжалявате. 

Веган бургери с домашно гуакамоле


Продукти: 

За хлебчетата:
Продуктите и начина на приготвяне на хлебчетата може да намерите тук, но ако искате може да използвате и готови хлебчета за бургери. Изборът е ваш, но тези ръжени хлебчета са много вкусни  и перфектно се връзват в комбинация с останалите компоненти от ястието. 

За бургерите:
  • 400 гр. сварен нахут (може и от консерва)
  • 300 гр. консервирана царевица
  • 100 гр. червен боб 
  • 1 малка глава червен лук 
  • 1/2 връзка магданоз 
  • 1 малка люта чушка 
  • кората на 1 лимон 
  • 1 ч.л. хималайска сол 
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. босилек 
  • 1/2 ч.л. кимион 
  • 2 с.л. зехтин 
  • ръжено брашно за оформяне на бургерите 

За гуакамолето: 
  • 1 авокадо 
  • 1 ч.ч. чери домати 
  • 3-4 връзки магданоз 
  • сокът на един лимон 
  • сол
  • черен пипер 

Допълнително:
  • рукола
  • домат  



Приготовление: 
       Ако ще приготвяте ръжените хлебчета започнете първо с тях. След това преминете към приготвянето на бургерите. Отцедете от консервата и измийте добре нахута, царевицата и червения боб. Подгответе и останалите продукти. Нарежете чушката на ситно, а червения лук и магданоза (заедно с дръжките) на едро. В кухненския робот изсипете нахута, царевицата, боба, червения лук и чушката и към тях прибавете кората от лимон, солата, кимиона, босилека и червения пипер. Накрая добавете и зехтина и пасирайте. Не пасирайте до хомогенна смес, а оставете някои от продуктите по-едри, за текстура на бургера. След това с набрашнени ръце оформете бургерите, сложете ги в подходящ съд и ги приберете във фризера за 20 - 30 минути, за да стегнат. След това ги сложете в тава, покрита с хартия за печене  и печете за 25 минути на 180 градуса. 


       Докато бургерите се пекат, пригответе гуакамолето. Обелете и нарежете на едро едно авокадо и заедно с доматите и листата на 3-4 стръка магданоз ги сложете в кухненския робот. Към тях прибавете сока на 1 лимон и сол и черен пипер на вкус. Пасирайте до хомогенна смес и сервирайте в сосиера, или купичка. 


       Междувременно си пригответе и другите компоненти на бургера. При мен това бяха рукола и домати, нарязани на шайби, но вие може да използвате айсберг, чушки, лук.... 


      Когато всичко е готово, сглобете бургера, като разрежете хлебчетата и ги намажете с гуакамоле. Върху долната част на хлебчето поставете бургера, резен домат и рукола и накрая похлупете с другата половина на хлебчето. Сервирайте и се насладете на бургера си, пълен с зеленчуци, богати на витамини и минерали. 


Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар