№ 138
От малка много обичам меденки, защото майка ми честичко приготвя една рецепта, останала още от баба ми. Сега обаче се опитвам да се храня здравословно и бялото брашно, комбинирано с олиото и бялата захар не се причисляват към здравословните рецепти. Затова изнамерих предложение за здравословни меденки и малко го преработих. Получиха се невероятни, мекички меденки с вкус на канела и карамфил. Прекрасни са и съм сигурна, че пак ще си приготвя съвсем скоро!
Пълнозърнести меденки
Продукти:
(за около 15 меденки)
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 4 с.л. разтопено кокосово масло
- 1 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. карамфил
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 1 равна ч.л. сода
- 1 пълна с.л. мед
- щипка хималайска сол
- около 1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (аз използвах смес от лимец и ръжено)
- 1 с.л. соево брашно
- орехи за украса
Приготовление:
В купа разбийте добре яйцето със захарта. Разтопете кокосовото масло на водна баня и прибавете 4 с.л. към сместа, а след това разбъркайте отново. Следват подправките (канелата, джинджигила и карамфила) и содата. Прибавете ги, добавете и меда и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. След това започнете добавянето на пресятите брашна. Замесете тесто. При мен се получи меко, но не лепкаво тесто. От тестото оформете топчета и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене.
Пожелание може да сложите по една орехова ядка в средата на всяка меденка. Печете във фурна, загряна на 200 градуса, за 8 минути, а след това извадете и оставете бисквитките в тавата, за да стегнат.
Подхождат си перфектно с чаша ароматно кафе!
Добър апетит!
Страхотни са! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване