№ 176
Гугелхупф е класически австрийски десерт, подобен на нашия козунак. Подходящ е за закуска или пък поднесен със следобедния чай или кафе. Насладете се на рецептата и споделете, ако ви е харесал!
Гугелхупф
Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 40 гр прясна мая
- 100 гр захар
- 550 гр брашно
- 1 ч.л. сол
- 190 гр стафиди
- 25 мл ром
- 125 гр масло
- 75 гр жълтъци (около 4 жълтъка)
- лимонова кора
- масло и брашно за подмазване на формата
- пудра захар
Приготовление:
Накиснете стафидите в рома.Затоплете прясното мляко до 30 градуса и към него прибавете маята и захарта. Разбъркайте и оставете да шупне. В отделна купа пресейте брашното заедно със солта. Разтопете маслото и оставете да се охлади. Подмажете формата с масло и поръсете с брашно, за да е готова за печенето. След като маята шупне я прибавете към брашното заедно с охладеното масло, жълтъците и лимоновата кора. Бъркайте до образуването на гладко тесто. Прибавете малко брашно към стафидите, а след това ги прибавете към тестото и разбъркайте. Следва процеса на втасване. За целта оформете тестото на дълъг фитил:
След това го прехвърлете в набрашнената и намаслена форма, като добре притиснете двата края и подравните тестото.
Оставете тесото да втаса на топло място, докато изпълни обема на цялта форма ето така:
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност, а след това извадете от формата и оставете да се охлади.
Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар