№ 49
Великден наближава, предложенията в кулинарните блогове се множат, а въодушевлението нараства. От доста време насам си бях харесала долупосочената рецепта от блога на Руми за тези малки и много красиви козуначета и само чаках да наближи Великден, за да ги опитам. Наистина са много мекички и неустоими, така че ако още не сте си избрали рецепта за Великденския козунак изпробвайте тази.
Мини козуначета
Продукти:
За стартера:
- 150 мл вода
- 25 гр брашно
За тестото:
- 450 гр брашно
- 30 гр царевично нишесте
- 120 гр захар
- 150 мл прясно мляко
- 7 гр инстантна мая
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 70 гр. масло
- 1 яйце
- настъргана лимонова кора
За подмазване:
- 1 жълтък
- прясно мляко
- 1 ч.л. ванилова есенция
- захар за поръсване
Приготовления:
Започнете със стартера като кипнете водата, а след това отстраните от котлона и добавите брашното, бъркайки енергично. Оставете стартера настрана да се охлади и през това време замесете тестото. Измерете брашното и царевичното нишесте и ги пресейте. Към тях добавете захарта и разбъркайте. Затоплете млякото, добавете захарта, солта и маята и оставете да шупне.
Направете кладенче в сухите съставки и прибавете течните (яйцето, стартера и маята). Разбъркайте и след като оформите топка изсипете тестото на набрашнения плот. Започнете добавянето на разтопеното масло на части като изчаквате да поеме преди да добавите следващата част. Накрая ударете тестото 100 пъти в плота, сложете го в намаслен съд, покрийте с прозрачно фолио и сложете във фурната, предварително загряна на 50 градуса, да втасва за около 1 час или докато удвои обема си два пъти. След като тестото втаса го премесете и го разделете на желания от вас брой части. От всяка част оформете дълги въженца. За да получите специфичната форма вържете въженцата на хлабав възел и след това засукайте горната част отдолу, а долната отгоре. Добре притиснете и слепете крайщата с пръсти. Поставете готовите козуначета в тава, покрита с хартия за печене и върнете във фурната, все още загрята на 50 градуса, за още 15 минути. Накрая извадете, подмажете с яйчената смес, поръсете със захар и върнете във фурната вече загрята на 180 градуса. Печете за около 15-20 минути докато се зачервят и вашите мини козуначета са готови!
Готови ли сте за Великден?
Колко вкусно изглеждат! Браво, Даянче! ^^
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря! :)
Изтриване