№ 59
Знам, че сигурно вече се чудите защо ви предлагам поредната рецепта с череши, но съм сигурна, че и вие не бихте изхвърлили един килограм череши просто, защото вече са омекнали. Така ми хрумна и идеята за този импровизиран сладкиш, който не е нищо особено, но пък е добър вариант, ако ви се намират килограм череши под ръка и не знаете какво да ги правите. Надявам се да го пробвате и да споделите дали ви е харесал :)!
Сладкиш с череши
Продукти:
За блата:
- 1 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 100 гр разтопено масло
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
За черешовия сироп:
- 1 кг обезкостени череши
- 6 с.л. захар
- 1 с.л. царевично нишесте или брашно
Приготовления:
Започнете с приготвянето на сиропа, за да може да изстине и да залеете сладкиша веднага щом го изпечете (следвайте правилото топъл блат- студен сироп или студен блат-топъл сироп). Обезкостете черешите и ги поставете в подходяща тенджера. Загрейте котлона на средно висока степен и добавете захарта и нишестето към черешите. Бъркайте от време на време сместа за около 5-6 минути докато се сгъсти. Отстранете от котлона и започнете приготвянето на блата. В купа разбийте яйцата със захарта и разтопеното масло. След това добавете пресятото брашно, ванилията и бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая добавете прясното мляко и отново разбъркайте. След това покрийте тавата, в която ще печете сладкиша, с хартия за печене и изсипете сместа като запазите около 2-3 супени лъжици от нея. Разстелете добре, така че да покрие дъното. Печете на 180 градуса за 30 минути или докато се зачерви сладкишът и като го боднете с дървена клечка не остава смес по нея. Освен това в друга тавичка пожелание може да направите ленти като тези от снимката с остатъка от сместа, за да изглежда вашият сладкиш естетически по-добре. Преди да ги запечете ги поръсете със захар за по-хубав загар. Накрая остава само да сглобите сладкиша. Изсипете черешовия сироп върху блата като запазите 2-3 супени лъжици от течността. Поставете изпечените лентички отгоре и притиснете. Накрая поръсете с черешовия сироп и оставете блатът да поеме сиропа. Сервирайте с топка сладолед или просто следобедната чаша кафе.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар