№ 95
Неведнъж съм споделяла с Вас, че майка ми е голямо вдъхновение за мен. Днес реших да споделя с вас рецепта, която тя приготви и която наистина си заслужава. Крехко заешко, пълнено с ориз с дреболии и гарнитура от картофи. Много ще Ви хареса!
Пълнени зайчета
Продукти:
- 2 малки зайчета
- 150 гр. ориз
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков
- 5-6 картофа
- дреболийките от зайчетата (сърце, бял дроб, черен дроб)
- кубче сланина
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- целина
- риган
- мащерка
- чубрица
- Вегета
- Уни сос
- зехтин
- бяло вино
- магданоз
Започнете с плънката, като в тиган загреете 3-4 с.л. зехтин. Добавете нарязаните на дребно лук и морков и запържете 2-3 минути. Добавете нарязаните на дребно дреболийки и пържете докато сменят цвета си. Следват подправките- сол, черен пипер, целина, чубрица, риган, мащерка- добавете ги и разбъркайте. Прибавете ориза и разбъркайте отново. След това налейте 1 кафена чаша вино и изчакайте да се изпари преди да добавите водата (200 мл). Оставете да къкри на слаб огън, докато се изпари водата. Отстрането от котлона и добавете магданоз.
След това започнете с приготовлението на зайците. Измийте ги добре и ги подсушете. Напълнете ги с плънката и ги зашийте. Направете дресинг като смесите сол, черен пипер, червен пипер, зехтин, Вегета и Уни сос на око, по ваш вкус, до получаване на гъста, хомогенна смес. Подмажете зайците с дресинга и отгоре наредете сланина, нарязана на тънки ивици. Поставете ги в тавата, в която ще ги печете, и изсипете 2 ч.ч вода на дъното. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса за около час и половина. След това махнете фолиото, добавете едро нарязаните картофи и печете още 30 минути или до готовност.
Благодаря на майка ми за прекрасната рецепта!
Няма коментари:
Публикуване на коментар