№ 129
Много хора избягват пастата, заради високото и съдържание на въглехидрати. Е, вече няма да има нужда да го правите, защото пастата от тиквички е също толкова неустоима на вкус, но с много по-ниско съдържание на въглехидрати. Може да си направите спагети с различна дебелина, а защо не и талиатели... развихрете въображението си!
Талиатели от тиквички с доматен сос
Продукти:
(за 2 порции)
За талиателите:
- 2 тиквички
- 1 ч.л. кокосово масло
- хималайска сол
- черен пипер
- 1/4 ч.ч. вода
За соса:
- 150 -200 гр. кайма
- 2 с.л. зехтин
- 1 голям домат (или 2 по-малки)
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 4-5 сушени домата
- хималайска сол
- черен пипер
- лют пипер
- босилек
- 1 ч.л. захар
Приготовления:
Предварително накиснете сушените домати в хладка вода за минимум половин час. След това се заемете с приготвянето на соса. Измийте доматите, нарежете ги на едро и ги сложете в кухненския робот. Към тях прибаветве нарязаните сушени домати и скилидката чесън. Блендирайте до получаване на хомогенна смес, след което прибавете всички подправки- сол, босилек, лют пипер и черен пипер на вкус и захарта. След това нарежете лука на дребно и загрейте подходящ тиган, в който ще приготвите соса.
В тигана прибавете зехтина и в него запържете лука за 1-2 минути, след което добавете каймата. Овкусете с малко сол и черен пипер и пържете докато каймата не промени цвета си. Междувременно постарайте се да накъсате каймата на по-дребни парченца. След това добавете доматения сос към каймата и лука и намалете котлона. Оставете да къкри на слаб огън докато приготвяте талиателите и разбърквайте периодично.
Приготвянето на талиателите е много лесно. За целта ще ви трябват белачка и нож. Измийте тиквитките добре и пожелание може да ги обелите или да ги оставите така - въпрос на вкус. След това с помощта на белачката режете на лентички, докато не стигнете до сърцевината на тиквичката, която съдържа семките. Стигнете ли до там, просто завъртете тиквичката и продължавайте да режете лентички, докато отново не стигнете до сърцевината. Повторете същата процедура и с другата тиквичка. След това с помощта на нож остава само да нарежете лентичките на по-малки лентички с желаната от вас дебелина.
Щом вашите талиатели от тиквички са готови заграйте подходящ тиган и сложете кокосовото масло в него. Прибавете тиквичките, овкусете ги със сол и черен пипер и ги запържете за 1-2 минути. След това прибавете водата и оставете на котлона за още минута-две или докато омекнат. Всичко зависи от дебелината на лентичките.
Остава само да сервирате. Отцедете тиквичките от водата и прехвърлете в подходящи чинии, а отгоре сипете от соса. Може да гарнирате с пармезан и пресен босилек или консумирайте просто така - пак са вкусни!
Консумирай без угризения за фигурата си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар