№ 130
Днес ви предлагам много свеж десерт, наподобяващ чийзкейк, но далеч по-здравословен и нискокалоричен. Факт е, че десертът съдържа само полезни съставки, така че може да го похапвате без угризения. Перфектен е за летните топли дни! Кога ли ще дойдат обаче?
Чийзкейк с крем от кашу, орехова основа и топинг от нар и ягоди
Продукти:
(рецептата е адаптирана от тук)
За основата:
- 1ч.ч. предварително накиснати за минимум 4 часа и изплакнати сурови орехови ядки
- 5 обезкостени фурми
За крема:
- 1 1/2 ч.ч. кашу
- 1 с.л. мед (2 с.л. ако обичате по-сладко)
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 с.л. ванилова есенция
- 1/3 ч.ч. разтопено на водна баня кокосово масло
- 6-7 замразени ягоди
- 1 шепа замразени зърна от нар (може и с пресни)
- 3 обезкостени и нарязани на ситно фурми
- 1 ч.л. мед
Приготовление:
Започнете с основата, като за целта ще ви трябват предварително накиснатите и изплакнати сурови орехови ядки и обезкостените фурми. Сложете ги в кухненския робот и блендирайте по получаване на хомогенна смес. След това изберете подходящ съд с не много голям диаметър, в който ще сервирате чийзкейка и прехвърлете сместа там. С намокрени ръце притиснете сместа към основата и разпределете равномерно по цялото дъно и ако ви остане смес и по стените на съда. Ето така:
След това покрийте с фолио и приберете във фризера. Измийте кухненския робот и продължете с приготвянето на крема. Просто прибавяте всички продукти за крема в кухненския робот и пасирайте за около 5 минути или до получаването на гладък еднороден крем. След това извадете основата от фризера и прехвърлете крема върху нея:
Загладете, покрийте с фолио и приберете обратно във фризера. Измийте кухненския робот отново, за да може да приготвите и последната част от чийзкейка или топинга. За целта сложете замразените плодове, обезкостените и ситно нарязани фурми и меда и блендирайте до хомогенна смес. Извадете чийзкейка от фризера и изсипете топинга върху крема, Разнесете равномерно:
Може да запазите част от топинга и да го ползвате за украса при сервиране. Последнтата стъпка е да замразите сладкиша за поне 3 часа. След това е готов за консумация. Нарежете парчета в желаната от вас форма и украсете с пресни ягоди и запазената част от топинга.
Наследете се на свеж и здравословен десерт!
Няма коментари:
Публикуване на коментар