№ 149
Много хора смятат, че здравословните десерти не са вкусни и дори отказват да ги пробват. В близките месеци, с промяната на начина ми на хранене, обаче се уверих в обратното. Има толкова много здраволсовни вариации на традиционните сладкиши, които са много по-лесно усвоими от организма, а вкусовите качества се запазват. Пробвайте и се уверете сами!
Пълнозърнесто руло с карамелизирани круши и ябълки
Продукти:
За тестото:
- 100 гр. брашно о т лимец
- 200 гр. брашно от спелта (+ допълнително за доомесване и разточване)
- щипка хималайска сол
- 2 ч.л. суха мая
- 2 ч.л. кафява захар
- 125 мл. соево/ядково/ оризово мляко (по ваш избор)
- 1 яйце + 1 белтък
- 40 мл. шарлан
За плънката:
- 3/4 ч.ч. кафява захар
- 1 с.л. кокосово масло
- 3 ч.л. канела
- щипка сол
- 1 ябълка
- 1 круша
- 1 ч.ч. трохи от препечен пълнозърнест хляб
- 1 жълтък за подмазване
- филирани бадеми
Приготовление:
Започнете с тестото. В затопленото мляко прибавете маята и захарта. След това добавете яйцата и шарлана. Прибавете течната смес към брашната и солта и омесете тесто. След като тестото е готово, сложете го в купа, поркийте я с фолио и я сложете в зарята на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. Ще разберете, че е втасало, когато увеличи размера си два пъти. Това ще отнеме около 40 минути. През това време пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълката и крушата на кубчета. В тенджера сложете ябълката, крушата, кокосовото масло, захарта, солта и канелата и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте и отстранете от котлона след около 3-4 минути. Оставете на страна, за да се охлади. След като тестото е втасало и плънката е изстинала разточете тестото на голям правоъгълник. Поръсете с хлебните трохи и излейте плънката, като разнесете равномерно и оставите около 2 см от правоъгълника без плънка, за да може да слепите рулото по-лесно.
Навийте рулото, хубаво слепете краищата и го поставете в подходяща форма, предварително покрита с хартия за печене. Намажете рулото с разбит жълтък, направете няколко разреза отгоре и поръсете с филирани бадеми.
Печете в предварително загряна на 180 градуса фурна до златисто. При мен това отне около 20 минути.
Добър апетит!
Изглежда невероятно! А още повече ми допада, че е със сезонни плодове - круши, обвити с карамел, представям си каква вкусотия е. Прекрасни есенни дни, Даяна!
ОтговорИзтриване