№ 167
Пробвали ли сте киноа? Ако не сте непременно го направете. Киноата е зърнена култура, която прилича на кускус и е добър заместител на ориза. Богата е на всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и на витамини, минерали, желязо, калций, магнезий и белтъчини. Е, надявам се, че съм ви дала достатъчно причини да опитате тази лесна, здравословна и бърза за приготвяне рецепта.
Киноа със зеленчуци
Продукти:
(за една голяма порция)
- 3/4 ч.ч. киноа
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- сол
- черен пипер
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. чери домати
- 1 малка люта чушка (ако не обичате люто я пропуснете)
- 1/2 глава червен лук
- 1 ч.ч. рукола
- 3-4 стръка магданоз
- 1/4 лимон
Приготовление:
Измийте киноата и я отцедете от водата. Сложете я в тенджера върху силно нагрят котлон и запечете за 1-2 минути. След това добавете водата и оставете да заври. Когато заври намалете котлона на слаб огън. Оставете да ври за 15 минути, като разбърквате периодично. Малко преди киноата да е готова овкусете със сол и черен пипер и прибавете зехтина. Усилете огъня и бъркайте до пълното изпаряване на водата. След това отстранете от котлона и изсипете в дълбока чиния. Прибавете руколата, магданоза, чери доматите, лука и чушката и разбъркайте. Гарнирайте с четвърт лимон, който в последствие изстискайте върху киноата и разбъркайте.
Насладете се на здравословен обяд или вечеря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар