№ 173
Великден наближава и за първа година ще го прекарам далеч от дома и най-вероятно няма да мога да спазя така любимите ми традиции за правене на козунак и боядисване на яйца. Въпреки това, реших да споделя трaдиционна за Швейцария рецепта по време на техните великденски празници, които бяха в края на март. Надявам се да ви е интересна и да я опитате!
Швейцарски великденски тарти / Osterfladen
Продукти:
За тестото:
- 150 гр. брашно
- 1 щипка сол
- 2 с.л. захар
- 90 гр. масло
- 2-3 с.л. сметана
- 2-3 с.л. сладко от кайсии
За плънката:
- 200 мл. прясно мляко
- 200 мл. сметана
- 1 щипка сол
- 75 гр ориз (препоръчително тип Камолино)
- 30 гр. масло
- 50 гр. захар
- сокът и кората на половин лимон
- 30 гр. стафиди
- 2 жълтъка
- 2 белтъка
- 2 с.л. захар
- пудра захар и бонбони във формата на яйца за декорация
Приготовление:
Започнете със замесването на тестото. В купа смесете добре пресятото брашно, солта и захарта. Добавете студеното масло, предварително нарязано на малки кубчета, и го втрийте в брашното, докато получите консистенция, подобна на мокър пясък. Добавете сметаната и оформете тестото на топка, без да месите прекалено дълго. Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за поне 30 минути.
След като тестото си е починало, разточете го върху набрашнен плот до 2-3 мм дебелина и отрежете кръгове с големината на формичките ви. След това покрийте намаслените форми равномерно с тестото и върнете в хладилника за още 20- 30 минути.
След като тестото си е починало, разточете го върху набрашнен плот до 2-3 мм дебелина и отрежете кръгове с големината на формичките ви. След това покрийте намаслените форми равномерно с тестото и върнете в хладилника за още 20- 30 минути.
Следващата стъпка е да продупчите тестото с вилица, за да не се надигне при печене и да подмажете с кайсиево сладко.
За плънката, оставете млякото,солта и сметаната да заврят. След което прибавете ориза и разбъркайте. Варете 20-25 минути на слаб огън и разбърквайте от време на време. След това отстранете от котлона и прибавете маслото, захарта, лимоновия сок и кора, както и стафидите. Разбъркайте и оставете малко да се охлади. През това време разбийте белтъците на сняг заедно с двете супени лъжици захар. След като сместа се е охладила прибавете жълтъцит и отново разбъркайте. Накрая внимателно прибавете белтъците, като разбърквате с шпатула и се опитате да запазите въздушността им. Прехвърлете плънката в охладените формички, като не препълвате прекалено, защото сместа ще се надигне при печене.
Печете в предварително загряна на 200 градуса фурна за около 20- 25 минути, а след това оставете тартите да поистинат малко, преди да ги извадите от формичките. Извадете ги и ги оставете да изстинат напълно преди да ги украсите с пудра захар и бонбоните във форма на великденски яйца.
Насладете се на една по-нетрадиционна за българите великденска рецепта заедно с козунаците, агнето, зелентата салата и яйцата!
И най-важното- споделете ги с близките за вас хора!
Няма коментари:
Публикуване на коментар