№3
Повечето от нас щом чуят, че някой е приготвил торта, веднага я асоциират с нечий рожден ден или пък специален повод. За мен обаче тортата е просто един прекрасен десерт, който можем да си приготвим дори и без повод. Преди да се престраша да приготвям торти си мислех, че е прекалено сложно и отнема безумно много време, затова и се ограничавах до лесната бисквитена торта, която дори малко дете би приготвило без проблеми. Със засилването на интереса ми към кулинарното изкуство обаче реших, че е време да се опитам да приготвя нещо по-трудоемко и тортата беше първа в списъка ми.
Днес ще споделя няколко рецепти за много вкусни торти, които ще впечатлят Вашите гости и ще Ви представят в блестяща светлина. Първо ще започна с една лесна шоколадова торта, първата торта, която имах честа да приготвя. Ето я и рецептата...
Лесна шоколадова торта
Продукти:
За тортата:
- 225 гр. брашно
- 350 гр. пудра захар
- 85 гр. какао
- 1 ч.л. и половина бакпулвер
- 1 ч.л. и половина сода бикарбонат
- 2 яйца
- 125 мл. олио
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 250 мл. прясно мляко
- 250 мл. вряща вода
За глазурата:
- 200 гр. млечен шоколад*
- 200 мл. течна готварска сметана
*може и черен шоколад, ако го предпочитате
Приготовление:
В голяма купа се смесват всички продукти за тортата с изключение на водата. Бъркайте докато сместа стане хомогенна и след което добавете врящата вода на няколко пъти. На този етап сместа ще изглежда прекалено течна, но не се притеснявайте от този факт. Разделете сместа на две части. Изсипете половината във предварително добре намаслена форма за торта печете в загрята на 180 градуса фурна за 20- 35 минути. Извадете блата и го оставете да се охлади напълно на скара. Повторете същото с втория блат. За глазурата разтопете шоколада заедно със сметаната и оставете да се сгъсти за 2 часа в хладилника. Накрая слепете двата блата на тортата с глазурата като оставите достатъчно количество да облеете обилно тортата. Сложете в хладилника, за да стегне. Украсата е по избор. Аз направих моята торта във формата на сърце и я украсих с бонбони M&M's.
Тортата е изключително лесна само отнема малко повече време да се опекат блатовете, особено ако ползвате само една форма. Въпреки това си заслужава ефектът.
Следващата торта, която да си призная е доста по-трудоемка и отнема повечко време, изглежда наистина зашеметяващо. Веднъж приготвили я, ще се влюбите в нея и дори тайничко ще се гордеете, че сте се справили успешно с предизвикателството. Рецептата за тази така наречена Кокосова торта в цветовете на дъгата взех от прекрасния и много вдъхновяващ блог на Ирина, а самата рецепта може да намерите тук.
Ето и моя краен резултат:
Трябва да призная обаче, че не приготвих тортата съвсем сама, ами с една приятелка, която също като мен обича да приготвя вкусотии в кухнята. :)) Така приготвянето беше още по-забавно, така че не се стеснявайте и Вие си поканете някой ентусиаст!
Последната торта, която ще споделя с Вас днес е вдъхновена от морковената торта, която опитах в известната верига кафенета Starbucks. Ако не сте опитвали морковена торта до сега сигурно ви звучи странно и нестандартно, но повярвайте ми много ще Ви хареса. Рискувайте!
Морковена торта
Продукти:
За блатовете:
- 2 ч.ч. и половина брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.л. канела
- 1 ч.л. ванилова захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. и половина кафява захар
- 1 ч.ч. слънчогледово олио
- 3 яйца
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 2 настъргани моркова
- 3/4 ч.ч. орехи
- 1/2 ч.ч. стафиди
За глазурата:
- 250 гр. маскарпоне
- 1 с.л. прясно мляко
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 ч.ч. пудра захар
За украсата:
- 50 гр. настърган шоколад
- лешници
Приготовление:
Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте брашното заедно със бакпулвера, содата., канелата, солта, и ваниловата захар. Използвайте миксер, за да разбиете първо захарта с олиото ,а след това добавете яйцата и ваниловата есенция и отново разбийте на висока скорост. Добавете на части брашното към яйчената смеси бъркайте докато сместа стане хомогенна. Накрая добавете морковите, орехите и стафидите и разбъркайте с вилица. Изсипете сместа в тавичка, която предварително сте намаслили и набрашнили. Печете за около 45-55 минути до зачервяване. Проверете дали блата е изпечен с клечка за зъби. Оставете блата да се охлади напълно и през това време пригответе глазурата. Просто смесете маскарпонето с ванилията и добавете на части пудрата захар. Бъркайте с миксер докато сместа стане пухкава. След като блата изстине с остър и по възможност назъбен нож срежете на две блата. След това намажете обилно с глазурата за да слепите двата блата. Накрая полейте обилно тортата и украсете страните с настърган шоколад, разграфете парчетата и на края на всяко сложете по един лешник.
Надявам се тортите вече да не Ви изглеждат толкова непостижима цел и скоро да зарадвате близките си с една от предоставените по-горе торти :)).
Браво, Даяна много вкусни рецепти. Чакам за още!
ОтговорИзтриванеМерси :)
ОтговорИзтриванеСъвсем скоро. Бъди в очакване! ^^
Всички рецепти и ястия са прелестни, Даянче, но просто имам слабост към тортите и затова коментирам на тази публикация! БРАВО!!!!^^
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ивке <3
ОтговорИзтриванеА и нашата торта все пак е част от публикацията ;)
Няма как да не коментираш :D :p