№ 20
Дойде време и за трудоемката и всяваща респект френска кухня. Френските десерти са винаги изящни и изпипани до последния детайл и това разбира се не се постига лесно. Преди ме беше страх дори да се захвана да направя някой френски десерт, но сега не се страхувам от провали в кухнята и реших да приготвя еклери или по-точно казано профитероли. И двете наименования са на типични френски десерти от парено тесто с различни видове пълнежи, а разликата е в тяхната форма. Еклерите са продълговати, а профитеролите са топчести - направете го по Ваш вкус.
Еклери с яйчен крем
Продукти:
За тестото:
- 100 гр. масло
- 100 гр. брашно
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 4 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ванилова есенция
- 1 с.л. ром или коняк
- 2 супени лъжици брашно
За украсата:
- 30 гр бял шоколад
- 30 гр млечен шоколад
Приготовление:
Започнете с приготвянето на тестото. В тенджерка на котлона изсипете прясното мляко и водата и изчакайте докато заврят. Когато заврят, прибавете маслото. Когато маслото се разтопи, прибавете брашното и бъркайте енергично. Би трябвало в тенджерката да се оформи топка тесто. Оставете го да се запече за няколко минути като не спирате да бъркате. След това отстранете от котлона, изсипете тестото в купа и оставете да се поохлади. След като тестото е поизстинало започнете добавянето на яйцата, които трябва да са на стайна температура. Добавяйте ги едно по едно като разбърквате след всяко. Крайният резултат трябва да е гладка еднородна смес. Следва изпичането на еклерите- с пош, шприц с голям накрайник или просто лъжица оформете вашите еклери в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете еклерите на 210 градуса за 15-20 минути (зависи от избраната от Вас големина). Важно е да не отваряте вратата на фурната докато се пекат еклерите, за да могат да се надигнат и да станат кухи отвътре. Докато еклерите се пекат, пригответе крема. Изсипете 400 мл от млякото в тенджерка и го оставете да кипне. През това време в купичка смесете жълтъците, останалото мляко, брашното, рома, захарта и ваниловата есенция. Като млякото на котлона заври, прибавете яйчената смес и бъркайте докато се сгъсти. Може да отнеме повече време отколкото очаквате, но не се отказвайте, а продължете да бъркате. След като крема се сгъсти го изсипете в подходящ съд и го оставете да се охлади. Когато всички еклери са изпечени и изстинали и кремът също се е охладил, може да преминете към пълненето на еклерите. С шприц с остър накрайник направете дупка в долната част на всеки еклер и напълнете с яйчения крем. Повторете процедурата за всеки еклер. Накрая подредете еклерите и ги поръсете с двата вида шоколад. Оставете да стегне шоколада и Вашите еклери са готови за консумация!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар