№ 76
Есента наистина е тук и просто трябва да приемем факта. Някои хора я намират романтична и привлекателна, но за мен тя е просто един от най-малко любимите ми сезони. Въпреки това, днес ще се опитам да съм позитивна и да намеря позитивите. Един от тях е, че есента е сезонът на тиквата, а повярвайте ми има изобилие от рецепти с тиква. Днес Ви предлагам този много вкусен кекс с тиква и черен шоколад.... ммммм вкусно!
Кекс с черен шоколад и тиква
Продукти:
* Рецептата е адаптирана от Cooks and Bakes *
- 300 г тиквено пюре
- 200 г пудра захар
- 200 г брашно
- 4 яйца
- 180 г масло
- 150 г черен шоколад
- 100 г орехи
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 1/2 ч. л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- щипка сол
Приготовления:
Сварете предварително почистената и обелена тиква, отцедете я от водата и я пюрирайте. В голяма купа разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем. Започнете добавянето на яйцата - едно по едно, като разбивате след всяко до пълното му поемане от сместа. В отделна купа смесете всички сухи съставки- брашното, канелата, бакпулвера, джинджифила, индийското орехче и солта. Разбъркайте и добавете към маслото и захарта. С помощта на шпатула или с дървена лъжица разбъркайте до пълното поемане на брашното. Добавете пюрето от тиква и разбъркайте до хомогенна смес. След това разделете сместа на две равни части. Разтопете черния шоколад или на водна баня или в микровълновата като разбърквате периодично до пълното разтапяне. Добавете разтопения шоколад към едната част от сместа и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. В тава, покрита с хартия за печене и подмазана с масло изсипете половината от светлата смес, разстелете равномерно, поръсете с половината от едро нарязаните орехи, изсипете шоколадовата смес и отново разпределете равномерно, добавете другата половина от светлата смес и накрая завършете с останалите орехи. Печете на 180 градуса докато по поставената в средата на кекса дървена клечка не остава част от сместа.
След като извадите от фурната оставете кекса да изстине и го поръсете с пудра захар.
Dayana, страхотен се е получил кексът! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Благодаря и за прекрасната рецепта :)
Изтриване