№ 70
Обожавам италианската кухня! Дори калориите не ме плашат, когато става въпрос за вкусна порция паста. По принцип майка ми приготвя прекрасна лазаня със сос "Болонезе" и сос "Бешамел", но вчера реших, че можем да променим и съчетах соса "Бешамел" с плънка от сметана, спанак и пиле. Добавите и малко кашкавал и пармезан и ще получите това прекрасно ястия. Опитайте го!
Лазаня със сметана, пиле и спанак
Продукти:
- кори за лазаня
- 100 гр пармезан
- 250 гр кашкавал
- босилек
- 20 гр масло
- 600 гр пилешки гърди
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- спанак *
- 200 мл сметана за готвене
- сол
- черен пипер
- риган
- пресен босилек
* Аз използвах замразен спанак, но рецептата ще се получи перфектно и с пресен спанак.
За соса "Бешамел" :
- 200 гр брашно
- 200 мл олио
- 500 мл прясно мляко
- сол
- индийско орехче
Приготовление:
Започнете с направата на плънката. Предварително си нарежете лука, чесъна и пилето. В дълбок тиган сложете маслото и след като се загрее добавете пилешкото месо, нарязано на дребни хапки, и лука, нарязан на ситно. Запържете за 2-3 минути и добавете чесъна. След това, ако използвате замразен спанак го добавете, за да има време да омекне, ако използвате пресен спанак запържете месото, лука и чесъна за още малко и след това добавете едро нарязания спанак. След като месото е готово и спанакът е омекнал, изсипете сметаната и овкусете със солта, черния пипер и ригъна. Оставете на котлона за още 2-3 минути и след това отстранете. Поръсете с нарязани листа от босилек и разбъркайте.
Следващата стъпка е приготвянето на соса "Бешамел". В тенджера с незалепващо покритие изсипете брашното и олиото и бъркайте енергично. Когато брашното започне да се запържва добавете прясното мляко като не преставате да бъркате. Отстранете, когато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и няколко щипки индийско орехче и вашият сос е готов.
Следва сглобяването на лазанята. Пригответе си съд с топла вода, в която ще топите корите за лазанията. Изберете някоя по-дълбока правоъгълна тава и подмажете дъното със сос "Бешамел". Отгоре покрийте с един ред кори за лазания, като преди това потопете всяка в гореща вода. Върху корите сложете отново сос "Бешамел", след това част от плънката и накрая наренден кашкавал и пармезан. Следвайте същата процедура: кори, сос "Бешамел", плънка, кашкавал и пармезан. Лазанията трябва да завършва не с кори, а с плънка и обилно количество кашкавал и пармезан. Запечете за 30-35 минути на 190 градуса. Преди да поднесете поръсете с босилек, а защо не и още пармезан :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар