№ 100
Пробвали ли сте фокача? Ако не сте, сега е моментът, а ако сте опитвали, занчи съм сигурна, че бихте повторили. Хубавото при рецептата за фокачи е, че изисква малко продукти и е много лесна за приготвяне. Може да я сервирате към основното или пък да си направите сандвичи. Освен това, е доста вкусна и сама по себе си и ако обичате тестени продукти, предполагам, че ще я изядете докато е още топла. Е, вижте рецептата и се захващайте с приготвянето.
Фокача с пресен розмарин и фокача със сушени домати
Продукти:
(рецептата е адаптирана от тук)
- 350 гр. брашно (+ допълнително за омесване)
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. суха мая
- 2 с.л. зехтин
- 210 мл. топла вода
- 2-3 стръкчета пресен розмарин
- 4-5 сушени домата
- зехтин
- морска сол
Приготовление:
В чаша сложете нарязаните на едро сухи домати и ги залейте с зехтин. Оставете ги да киснат, докато приготвяте тестото. В купа пресейте брашното заедно със солта. Добавете маята и разбъркайте хубаво сухите съставки. Направете кладенче и в него изсипете зехтина и топлата вода. Замесете тесто и когато започне да се отделя от стените на купата го прехвърлете на набрашнен плот. Месете 10 минути (засечете си времето), като периодично поръсвате плота с брашно, за да не залепва тестото. След това подмажете тестото с малко зехтин и го сложете в огнеупорна купа, покрийте го с фолио и го сложете да втасва във фурната на 50 градуса за 40-50 минути. Когато тестото е втасало, тоест е удвоило обема си поне два пъти, го премесете отново. Разделете го на две равни части. С ръце или с точилка оформете специфичната правоъгълна форма. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, и притиснете с пръсти, за да не се надуе прекалено много хлябът. Подмажете с малко от зехтина, в който накиснахте сухите домати, поръсете с морска сол и забучете пресния розмарин. С другата част от тестото направете същото, но вместо розмарин, забучете накиснатите сухи домати. Печете на 190 градуса до зачервяване. След като са готови ги поръсете с вода и ги завийте с кърпа, за да омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар