№ 160
Лято е! Възползвайте се от всички сезонни храни, особено от морските дарове. Може да ги похапвате като предястие, в салати, основни, а и комбинирани с паста. Днешното ми предложение е за лека лазаня с морски дарове и спанак. Надявам се да ви хареса.
Лазаня с морски дарове и спанак
Продукти:
За плънката:
- 50 гр масло
- 2 големи почистени калмара
- 400 гр. почистени скариди
- 1 к.ч. бяло вино
- 2 скилидки чесън
- 6-7 обезкостени зелени маслини
- 150 мл сметана за готвене
- 2 жълтъка
- сол
- черен пипер
- босилек
За соса "Бешамел":
- 1 пакет кори за лазаня
- 100 гр пармезан
- 200 гр замразен спанак
Приготовление:
Започнете с приготвянето на плънката. Затоплете тигана, прибавете маслото и запържете нарязаните на шайби калмари. Пържете докато променят цвета си. След това добавете скаридите, запържете за около минута и прибавете бялото вино. Оставете 2-3 минути, за да се изпари виното. След това отцедете морските дарове от отделилата се течност и към тях прибавете ситно нарязания чесън и нарязаните на шайби зелени маслини. След минута добавете разбитите сметана и жълтъци. Подправете със сол, черен пипер и босилек на вкус. Намалете котлона и оставете за минута, като бъркате непрестанно, а след това отделете от котлона и оставете настрана.
Следва приготвянето на соса "Бешамел". В тенджера с незалепващо покритие изсипете брашното и олиото и бъркайте енергично. Когато брашното започне да се запържва добавете прясното мляко, като не преставате да бъркате. Отстранете, когато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и няколко щипки индийско орехче и накрая прибавете настърган пармезан.
Пригответе си дълбок съд с гореща вода, в която ще топите корите за лазанията, както и подходяща тава, в която ще печете лазанята. Покрийте дъното на тавата със сос "Бешамел", а отгоре наредете от корите за лазаня, като преди това ги потопите в гореща вода, за да омекнат. Върху корите изсипете част от плънката, малко спанак и отново малко от соса "Бешамел".
Повторете същото, докато не ви свърши плънката. Лазанята трябва да завършва не с кори, а с плънка и сос "Бешамел". За завършек поръсете обилно с настърган пармезан. Печете на 180 градуса за около 30- 35 минути.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар