№ 171
Здравейте, скъпи читатели! Сигурно се чудите защо не съм публикувала рецепти от толкова много време и отказала ли съм се от воденето на кулинарен блог. Бързам да ви отговоря- не съм! Напротив, заминах за Швейцария, за да уча кулинарни изкуства и да положа началото на кариерата си като готвач, затова и последните няколко месеца бяха доста напрегнати за мен и не съм споделяла никакви рецепти в блога. За напред обаче ще се постарая да съм по-редовна. Започвам с типичното за Швейцария пандишпаново руло, което е лесно за приготвяне и много вкусно и ефектно на вид. Надявам се и на вас да ви допадне!
Продукти:
За рулото:
- 8 жълтъка
- 30 гр. захар
- кората на половин лимон
- 8 белтъка
- 40 гр. захар
- 50 гр брашно
За плънката:
- 500 мл готварска сметана
- 300 гр. малини
За украсата:
- шамфъстък
- 225 гр малини
- 60 гр пудра захар
- 2 с.л. сок от лимон
Започнете с приготвянето на пандишпановия блат. Разбийте жълтъците със захарта и лимоновата кора, докато не станат на пяна и увеличат обема си. В друга купа разбийте белтъците на сняг и постепенно прибавете захарта, като не преставате да разбивате. Трябва да получите гъста пяна и белтъците лено да образуват връх. След това внимателно, с помощта на шпатула прибавете 1/3 от белтъците към жълтъците и разбъркайте до хомогенна смес. Постепенно прибавете и останалите белтъци, като се стремите да запазите въздушността им. Не прекалявайте с бъркането, за да не загубите въздушността на сместа. Накрая прибавете пресятото брашно, като отново разбъркате с помощта на шпатулата до хомогенна смес. Подмажете тава с олио и постелете хартия за печене. Разрежете хартията във всеки ъгъл, така че да получите равни краища след изпичането на сместа. Накрая просто изсипете сместа в тавата, изравнете с шпатула и печете в предварително загряна на 200 градуса за около 8 минути или докато блата придобие златист загар.
Преди изпичане:
След изпичане:
Докато блата се пече, с помощта на миксер може да разбиете сметаната на гъста пяна. След като блата е готов, оставете го за 10 минути да се охлади, а след това го прехвърлете върху хартия за пече поръсена със захар, за да не залепне. Подравнете краищата с помощта на нож за хляб и направете малък разрез по дължина в края на блата откъм вас, като не разрязвате до край. Това ще помогне за по-лесното навиване на рулото. С помощта на палетен нож или шпатула подмажете блата с разбитата сметана и поръсете с измитите и подсушени малини. Запазете си сметана и малини и за украсата на рулото. Започнете да навивате рулото стегнато. Поставете в поднос и украсете със сметаната и малините, а накрая поръсете и със счукан шамфъстък. Пожелание може да направите и малинов сос за поднасяне на рулото. Просто пюрирайте малините с пудрата захар, прецедете от семките, добавете лимоновия сок и разбъркайте. Украсете чинията, в която ще поднесете разрязаното руло с малко от соса за по-професионален вид.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар