№ 175
Ако обичате тестени, сиропирани десерти, този непременно ще ви допадне. Захарният сироп с ром и лимон придава сладост, но и балансира вкуса, а тестото просто се топи в устата. В комбинация с пресни плодове, десертът е прекрасен!
Саварини / Savarin
Продукти:
За тестото:
- 145 мл прясно мляко
- 55 гр прясна мая
- 25 гр захар
- 360 гр брашно
- 5 яйца
- 1 ч.л. сол
- 125 гр масло
За сиропа:
- 485 мл вода
- 320 гр захар
- 30 гр лимонов сок
- кората на 1 лимон
- 1 пръчка канела
- 160 мл ром
За декорация:
- 500 мл бита сметана
- ягоди
- боровинки
- малини
- мента
- пудра захар
Приготовление:
Затоплете прясното мляко до 30 градуса, или ако нямате термометър трябва да е леко топло. Разтворете маята и прибавете захарта. Разбъркайте и оставете да шупне. Преди да започнете с тестото, разтопете маслото и го оставете на страна да се охлади. Пресейте брашното и намаслете и набрашнете формите за саварин.
Прибавете шупналата мая към пресятото брашно. В отделна купа разбийте маслото с яйцата и солта и прибавете към брашното и маята. Разбъркайте до хомогенна смес. Не се притеснявайте, че тестото изглежда прекалено течно. Пригответе си пош и прехвърлете тестото в него. Напълнете формите до 3/4 от тяхната височина.
Оставете да втасат, докато изпълнат формите. Ето така:
Прехвърлете в тавичка и печете в предварително загряна на 200- 220 градуса фурна за около 20 минути.
През това време си пригответе сиропа. Кипнете водата, захарта, лимоновия сок, лимоновата кора и канелената пръчка. Оставете за няколко минути на котлона. Добавете рома чак след като отстраните от котлона и разбъркайте. Извадете саварините от формичките и докато са още топли ги потопете в охладения сироп. Като се напоят добре ги извадете от сиропа.
Завършете саварините като ги напълните с бита сметана и украсите с плодове и прясна мента. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.
Експериментирайте с презентацията и се забавлявайте!
Прекрасен десерт,красиво поднесен!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване