№27
След прекрасния отзвук от лесните и традиционни палачинки реших, че задължително трябва да ги включа и в друга рецепта. Както знаете тортите са моята слабост и макар и палачинковата торта да не се приготвя като всяка друга торта, крайният резултат е все същият- възхищение и неописуемо желание да се насладиш на поне едно парче. Ето и рецептата, която е адаптирана от блога на Йоли :)
Шоколадова палачинкова торта
Продукти:
За палачинките:
- 3 яйца
- 1 с.л. захар
- щипка сол
- 1 с.л. ванилова есенция
- 1 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 ч.ч. брашно
- масло за подмазване
За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1 с.л. ванилова есенция
- 6 с.л. захар
- 4 с.л. брашно
- 2 с.л. какао
- 80 гр. натурален шоколад
- 125 гр. меко масло
- 40 гр. пудра захар
За украсата:
- 100 гр. орехи
- 1 банан
* Тортата, която се получава от това количество палачинки и крем не е много голяма, затова може да удвоите продуктите за по-голяма торта.
Приготовление:
Започнете с приготвянето на палачинките. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта и ваниловата есенция. Добавете водата и отново разбъркайте добре. След това започнете прибавянето на предварително пресятото брашно и на прясното мляко като ги редувате и разбърквате енергично, за да избегнете появата на бучки. Получената смес трябва да е с консистенцията на боза. След като сместа е готова, може да започнете пърженето на палачинките.Загрейте добре тигана за палачинки, след което подмажете с малко масло, изсипете един черпак от сместа и бързо я разпределете равномерно по целия тиган.След като краищата на палачинката започнат да се отделят сами от тигана, обърнете палачинката от другата страна и оставете за още 2 минути и след което отстранете готовата палачинка в тенджера с похлупак. Преминете към приготвянето на крема. Смесете захарта с брашното, какаото и ванилията. Добавете жълтъците и разредете с малко мляко, за да се получи гладка каша. След това добавете останалото мляко, изсипете в подходяща тенджера и сварете на гъст крем. След като отстраните крема добавете шоколада, разбъркайте и оставете да се охлади. Разбийте маслото с пудрата захар и го добавете към крема. Разбийте всичко отново. Следва сглобяването на тортата. Наредете палачинките една върху друга като помежду им мажете тънък пласт от крема. След това оставете тортата в хладилника за поне 5 часа, за да стегне. След това намажете тортата и отгоре и отстрани с крем. Украсете със смлени орехи и резенчета банан и сервирайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар