неделя, 17 ноември 2013 г.

Кифлички със сладко

№ 28


       Тутманици, питки, хлябове, кифлички, кроасани, сиренки, кашкавалки, погачи.... Кой не обича тестени изделия?  Всички обожаваме топлия, тукощо изваден от фурната хляб, който ни  омагьосва с прекрасния си аромат. Затова днешната рецепта, която реших да споделя с Вас, е за вкусни кифлички със сладко, които са  лесни за приготвяне и отличен избор за закуска.

Кифлички със сладко 



Продукти:


  • 400 гр брашно (+ допълнително за поръсване) 
  • 5 гр суха инстантна мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 240 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. ванилова есенция 
  • 50 мл слънчогледово олио
  • кората на един лимон или портокал
  • 1 ч.ч. сладко по избор
  • 25 гр масло за подмазване
  • 1 яйце за подмазване 
  • пудра захар за декорация

Приготовление: 

       В голяма купа смесете всички сухи продукти- пресятото брашно, маята, солата и захарта. Разбъркайте добре и след което в отделна купа смесете всички течни продукти- прясното мляко, двете яйца, ваниловата есенция, олиото и лимоновата кора. Разбийте хубаво за няколко минути и след което започнете да добавяте течната смес към сухите съставки като бъркате. Омесете хубаво тесто и ако има нужда добавете още брашно. Полученото тесто трябва да е леко лепкаво. Оставете тестото да удвои размера си, което ще отнеме около час, час и половина. * След като тестото втаса на предварително набрашнен плот разточете тестото във формата на правоъгълник с дебелина около сантиметър. Разрежете тестото на по-малки правоъгълници с дължина около 7 см и ширина около 5 см. Във всеки правоъгълник сложете внимателно по една чаена лъжица сладко, завийте на руло и притиснете краищата добре. Тестото трябва да е достатъчно лепкаво, за да се съедини. В подходяща тава, покрита с хартия за печене или подмазана с масло, наредете кифличките и ги намажете първо с разтопено масло, за да се отделят по-лесно след изпичането, а след това и с разбито яйце, за да придобият златист цвят. Ако имате нужното време оставете кифличките та втасат за още 20 минути, а ако нямате тази възможност просто ги пъхнете в предварително загряната на 180 градуса фурна. Пекат се за 25- 30 минути до златисто. След като ги извадите ги отделете една от друга, наредете ги в подходяща чиния и ги поръсете с пудра захар.

*Ако искате да забързате процеса на втасване включете фурната на 200 градуса за около 10 минути, след което я изключете и оставете тестото в фурната.   
  

Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар