№ 28
Тутманици, питки, хлябове, кифлички, кроасани, сиренки, кашкавалки, погачи.... Кой не обича тестени изделия? Всички обожаваме топлия, тукощо изваден от фурната хляб, който ни омагьосва с прекрасния си аромат. Затова днешната рецепта, която реших да споделя с Вас, е за вкусни кифлички със сладко, които са лесни за приготвяне и отличен избор за закуска.
Кифлички със сладко
Продукти:
- 400 гр брашно (+ допълнително за поръсване)
- 5 гр суха инстантна мая
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. захар
- 240 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 50 мл слънчогледово олио
- кората на един лимон или портокал
- 1 ч.ч. сладко по избор
- 25 гр масло за подмазване
- 1 яйце за подмазване
- пудра захар за декорация
Приготовление:
В голяма купа смесете всички сухи продукти- пресятото брашно, маята, солата и захарта. Разбъркайте добре и след което в отделна купа смесете всички течни продукти- прясното мляко, двете яйца, ваниловата есенция, олиото и лимоновата кора. Разбийте хубаво за няколко минути и след което започнете да добавяте течната смес към сухите съставки като бъркате. Омесете хубаво тесто и ако има нужда добавете още брашно. Полученото тесто трябва да е леко лепкаво. Оставете тестото да удвои размера си, което ще отнеме около час, час и половина. * След като тестото втаса на предварително набрашнен плот разточете тестото във формата на правоъгълник с дебелина около сантиметър. Разрежете тестото на по-малки правоъгълници с дължина около 7 см и ширина около 5 см. Във всеки правоъгълник сложете внимателно по една чаена лъжица сладко, завийте на руло и притиснете краищата добре. Тестото трябва да е достатъчно лепкаво, за да се съедини. В подходяща тава, покрита с хартия за печене или подмазана с масло, наредете кифличките и ги намажете първо с разтопено масло, за да се отделят по-лесно след изпичането, а след това и с разбито яйце, за да придобият златист цвят. Ако имате нужното време оставете кифличките та втасат за още 20 минути, а ако нямате тази възможност просто ги пъхнете в предварително загряната на 180 градуса фурна. Пекат се за 25- 30 минути до златисто. След като ги извадите ги отделете една от друга, наредете ги в подходяща чиния и ги поръсете с пудра захар.
*Ако искате да забързате процеса на втасване включете фурната на 200 градуса за около 10 минути, след което я изключете и оставете тестото в фурната.
Добър апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар