№34
Кифлички със сирене
Продукти (за около 16 големи кифлички):
За тестото:
- 500 гр. брашно
- 250 мл прясно мляко
- 1 с.л. суха мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце + 1 белтък
- 100 мл. олио
За плънката:
- 100 гр. масло
- 150 гр. сирене
За намазване:
- 1 жълтък
- 2 с.л. прясно мляко
- 1 с.л. олио
За поръсване:
- сусам
- ким
Приготовление:
Започнете с тестото. В затопленото мляко прибавете маята и захарта. След това добавете яйцата и олиото. Прибавете течната смес към брашното и солта и омесете тесто. Полученото тесто ще е леко лепкаво, но това не трябва да ви притеснява. След като тестото е готово, сложете го в зарята на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. Ще разберете, че е втасало, когато увеличи размера си два пъти. Това ще отнеме около 30 минути. През това време пригответе плънката, сместа за подмазване, плота и тавата, в която ще печете кифличките. Смесете мекото масло с натрошеното сирене и оставете настрана. В чашката, в която сте отделили неизползвания жълтък добавете лъжица олио и две лъжици прясно мляко и разбъркайте. Подмажете с мазнина тавата и я поръсете с брашно. След това подгответе работния си плот като го подмажете с малко олио и го поръсите с брашно, за да не залепва тестото при разточване. Щом тестото е втасало, оформете го на дълго руло и го нарежете на 16 парчета или ако искате кифличките ви да са по-малки на повече парчета. Всяко парче разточете с дължина около 30 см и ширина около 5 см. Направете 3 малки разреза в горната част на разточеното тесто, а в долната част сложете необходимото количество плънка. Завийте на руло като с пръсти разпределите плънката равномерно по дължината на цялото рулце. Сложете готовата кифличка в тавата и продължете процедурата. След като всички кифлички са готови ги подмажете с жълтъка и прясното мляко,а след това ги поръсете със сусам и ким. Пекат се до златисто в предварително загряна на 180 градуса фурна. Поднесете ги с кисело мляко или айран.
отново нещо вкусно и красиво от теб, Даянче! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Изтриване