№ 86
Отдавна исках да приготвя чийзкейк с тиква, защото комбинацията ми се струваше доста приятна и се оказа, че наистина е така! Мек, ненатрапчив вкус на топяща се в устата сърцевина, обвита в хрупкав блат от бисквити. А привкусът на тиква прави този десерт така подходящ за есента, че няма как да го подминете. Ще го приготвите, нали?
Чийзкейк с тиква
Продукти:
За бисквитения блат:
- 300 гр. бисквити Digestive
- 2 с.л. мед
- 80 гр. разтопено масло
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. индийско орехче
За плънката:
250 гр. крема сирене
250 гр. Маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. течна сметана
1 с.л. ванилова есенция
3 яйца
1 ч.ч. пюре от тиква
1 ч.л. канела
Приготовление:
Започнете с блата. Разтопете маслото и в голяма купа натрошете хубаво всички бисквити. Прибавете към бисквитите канелата, индийското орехче, меда и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с ръце. Консистенцията трябва да прилича на мокър пясък. След като сте разбъркали хубаво, започнете оформянето на основата на чийзкейка. Във формата, в която ще печете кейка, покрийте първо стените, а след това и дъното с бисквитения блат. След това оставете формата в хладилника за поне 30 минути, за да стегне. През това време започнете приготвянето на плънката. В голяма купа смесете Маскарпонето и крема сиренето, пудрата захар и ваниловата есенция и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. След това започнете добавянето на яйцата- едно по едно като разбърквате след всяко. Добавете канелата и пюрето от тиква. Накрая изсипете течната сметана и разбъркайте отново. Изсипете сместа върху охладения бисквитен блат и сложете кейка да се пече в предварително загряна на 160 градуса фурна. Печете 80 минути и след като изключите фурната открехнете вратата и оставете чийзкейка вътре за да изстине постепенно и да не спъхне. След като извадите чийзкейка, го оставете да се охлади на стайна температура за 3 часа преди да го приберете в хладилника. Украсете както сметнете за добре и се насладете на вкусен, домашен десерт.
Няма коментари:
Публикуване на коментар