№ 90
Днес ще бъда кратка. Ако Ви се похапват топящи се в устата, крехки сладки, поръсени с пудра захар, просто си пригответе тази рецепта. Лесна е и носи сладкия спомен за детството, а и е много подходяща за предстоящите коледни празници. Да Ви е вкусно!
Масленки
Продукти:
- 500 гр. брашно
- 250 гр. мас
- 250 гр. пудра захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 100 гр. пудра захар (за поръсване)
Приготовление:
Смесете брашното и пудрата захар (250 гр.) и ги разбъркайте. Добавете леко омекналата свинска мас, но в никакъв случай не я разтопявайте, за да може да получите ронливо тесто. Добавете и ванилията и с пръсти втрийте брашното в маста до получаване на трохи. Крайният резултат трябва да е твърдо и ронливо тесто. Изсипете го на предварително почистения плот и го разточете на кора с дебелина около 6 мм. Отгоре с вилица се минава по разточената кора, за да се получат ивици върху повърхността на сладките. Режат се с помощта на назъбено ножче за тесто или с най-обикновен нож. Поставят се в тава и се пекат на 180 градуса до зачервяване по краищата. След като се извадят се поръсват с пудра захар и се консумират чак след като изстинат.
Последно-масло или свинска мас ?
ОтговорИзтриванеСвинска мас. Извинявам се, грешката е моя. Веднага ще го поправя. Благодаря, че отбелязахте :)
ОтговорИзтриване