№ 92
Един от любимите коледни десерти. Ако обичате сиропирани сладкиши, със сигурност ще Ви хареса! Специалното на тази баклава е, че е с точени кори, а не с купешки. Повярвайте ми, че лесно ще откриете разликата. Благодаря на Илиана за прекрасната рецепта. Да Ви е вкусно!
Баклава
Продукти:
за тестото:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. олио
- 1 бакпулвер
- 1 ч.л. оцет
- 1/2 ч.л. сол
- около 1 кг брашно (колкото поеме за меко, но не лепкаво тесто)
за плънката:
- 2 ч.ч. счукани орехи
- 200г масло
- царевично нишесте
за захарния сироп:
- 4 ч.ч. захар
- 5 ч.ч. вода
- няколко капки лимонов сок
Приготовление:
Яйцата се разбиват с прясното мляко, олиото и оцета. Към тях се добавят бакпулвера и постепенно брашното, докато не получите меко тесто. Полученото тесто се разделя на 30 еднакви части, от които се оформят топчета. Всяко топче се разточва с големината на малка чиния или около 20 см. Разточените кори се разделят на 3 кубчини с по 10 кори като между всяка се поръсва обилно с нишесте. Всяка група от по 10 кори се разточва с големината на тавата, в която ще печете баклавата. Първата кора се поставя в предварително подмазаната тава, а отгоре се изсипва 1 ч.ч. натрошени орехи.
След това поставяте втората кора и отново изсипвате 1 ч.ч. натрошени орехи. Завършете баклавата с последната кора и разрежете по горе посочения начин или спрямо личните Ви предпочитания. Нарязаната баклава се полива с разтопеното масло и се пече във фурна, предварително загрята на 170 градуса. След като се изпече се остава да изстине напълно. През това време водата се ослага да заври със захарта и се оставя да ври 5 минути. Студената баклава се залива с горещия захарен сироп, покрива се и се остава да поеме.
Весела Коледа!
Няма коментари:
Публикуване на коментар