№ 162
Опитвали ли сте хумус? А знаете ли за множеството ползи от консумацията му? Тази лесна за приготвяне паста, популярна в Близкия изток, е богата на желязо, витамин С, витамин К и Е, както и на протеини, а честата и консумация понижава холестерола и намалява нивата на кръвната захар. Опитайте да си приготвите домашен хумус и го включвайте по-често в менюто си.
Хумус
Продукти:
- 1 ч.ч. нахут
- сокът на 2 лимона
- 100 мл вода
- 4-5 с.л. пълнозърнест сусамов тахан
- сол
- черен пипер
Приготовление:
Вечерта преди да приготвите хумуса накиснете една чаена чаша нахут във вода. На следващия ден изхвърлете водата и изплакнете нахута. Сипете чиста вода, подсолете и варете нахута до готовност. Отцедете го от водата и го изсипете в кухненския робот. Към него прибавете сока от лимон, водата, тахана и овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладка паста с консистенцията на пастет, а ако е нужно добавете още вода, сол или черен пипер. Пожелание може да добавите и чесън и зехтин, които принципно са част от оригиналната рецепта за хумус, но на мен рецептата ми допада повече така. Готовата смес прехвърлете в буркани и приберете в хладилника. Консумирайте като разядка, върху сандвич, поднесено с пресни зеленчуци или просто така.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар