№ 165
За повечето от вас сигурно идеята за веган бургер ви се струва странна. Та какво е един бургер без месо? О, повярвайте ми, нещо изключително вкусно! Опитайте и няма да съжалявате.
Веган бургери с домашно гуакамоле
Продукти:
За хлебчетата:
Продуктите и начина на приготвяне на хлебчетата може да намерите тук, но ако искате може да използвате и готови хлебчета за бургери. Изборът е ваш, но тези ръжени хлебчета са много вкусни и перфектно се връзват в комбинация с останалите компоненти от ястието.
За бургерите:
- 400 гр. сварен нахут (може и от консерва)
- 300 гр. консервирана царевица
- 100 гр. червен боб
- 1 малка глава червен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 малка люта чушка
- кората на 1 лимон
- 1 ч.л. хималайска сол
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. босилек
- 1/2 ч.л. кимион
- 2 с.л. зехтин
- ръжено брашно за оформяне на бургерите
За гуакамолето:
- 1 авокадо
- 1 ч.ч. чери домати
- 3-4 връзки магданоз
- сокът на един лимон
- сол
- черен пипер
Допълнително:
- рукола
- домат
Приготовление:
Ако ще приготвяте ръжените хлебчета започнете първо с тях. След това преминете към приготвянето на бургерите. Отцедете от консервата и измийте добре нахута, царевицата и червения боб. Подгответе и останалите продукти. Нарежете чушката на ситно, а червения лук и магданоза (заедно с дръжките) на едро. В кухненския робот изсипете нахута, царевицата, боба, червения лук и чушката и към тях прибавете кората от лимон, солата, кимиона, босилека и червения пипер. Накрая добавете и зехтина и пасирайте. Не пасирайте до хомогенна смес, а оставете някои от продуктите по-едри, за текстура на бургера. След това с набрашнени ръце оформете бургерите, сложете ги в подходящ съд и ги приберете във фризера за 20 - 30 минути, за да стегнат. След това ги сложете в тава, покрита с хартия за печене и печете за 25 минути на 180 градуса.
Докато бургерите се пекат, пригответе гуакамолето. Обелете и нарежете на едро едно авокадо и заедно с доматите и листата на 3-4 стръка магданоз ги сложете в кухненския робот. Към тях прибавете сока на 1 лимон и сол и черен пипер на вкус. Пасирайте до хомогенна смес и сервирайте в сосиера, или купичка.
Междувременно си пригответе и другите компоненти на бургера. При мен това бяха рукола и домати, нарязани на шайби, но вие може да използвате айсберг, чушки, лук....
Когато всичко е готово, сглобете бургера, като разрежете хлебчетата и ги намажете с гуакамоле. Върху долната част на хлебчето поставете бургера, резен домат и рукола и накрая похлупете с другата половина на хлебчето. Сервирайте и се насладете на бургера си, пълен с зеленчуци, богати на витамини и минерали.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар