№ 163
Нежният вкус на крема сирене и шоколад, съчетан с хрупкавата бисквитена коричка в комбинация от свежи, пресни малини ще ви накарат да се влюбите в този чийзкейк. Опитайте и споделете резултатите!
Шоколадов чийзкейк с малини
Продукти:
За бисквитения блат:
- 300 гр. бисквити Digestive
- 2 с.л. мед
- 80 гр. разтопено масло
- 1 ч.л. канела
За плънката:
- 450 гр. крема сирене
- 250 гр. сирене Рикота
- 200 гр. захар
- 100 гр. течна сметана
- 1 с.л. ванилова есенция
- 4 яйца
- 1 с.л. брашно
- 250 гр. черен шоколад
За украсата:
- 200 гр малини
Приготовление:
Започнете с блата. Разтопете маслото и в голяма купа натрошете хубаво всички бисквити. Прибавете към бисквитите канелата, меда и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с ръце. Може да приготвите блата и в кухненски робот. Консистенцията на готовата смес трябва да прилича на мокър пясък. След като сте разбъркали хубаво, започнете оформянето на основата на чийзкейка. Във формата, в която ще печете кейка, покрийте първо стените, а след това и дъното с бисквитения блат. След това оставете формата в хладилника за поне 30 минути, за да стегне.
През това време започнете приготвянето на плънката. В голяма купа прецедете сиренето Рикота (за да не се получават бучки), добавете крема сиренето, захарта и ваниловата есенция и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. След това започнете добавянето на яйцата- едно по едно, като разбърквате след всяко. Накрая изсипете течната сметана и добавете брашното. Разбъркайте отново. Разтопете шоколада на водна баня, оставете да изстине малко и след това го прибавете към крема сиренето, като разбърквате енергично до получаването на хомогенна смес. Изсипете сместа върху охладения бисквитен блат и сложете кейка да се пече в предварително загряна на 160 градуса фурна.
Печете 50 минути, след което изключете печката, отворете вратичката й и оставете чийзкейка вътре за още 10 минути. След като извадите чийзкейка, го оставете да се охлади на стайна температура за 2-3 часа и след това в хладилника за още толкова. Хубаво е да го приготвите на предния ден. Накрая украсете кейка с пресни малини и сервирайте.
Добър апетит!
Великолепен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена!
Изтриване