№ 64
От всички сладкиши на света днес ми се ядеше просто най-обикновен кекс. Чисто и просто сладко тесто. В крайна сметка това и приготвих, но за да съм сигурна, че рецептата за кекс, която ще използвам несъмнено ще се получи, потърсих в един от любимите ми кулинарни сайтове: http://www.joyofbaking.com/. Резултатът наистина беше прекрасен - кекс с мека и пухкава текстура и леко хрупкава коричка. Опитайте го и вие!
Какаов кекс
Продукти:
- 25 гр. какао
- 60 мл. вряща вода
- 180 гр. брашно
- 1 ч.л. царевично нишесте (пожелание)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. сол
- 200 гр. масло*
- 200 гр. захар
- 3 яйца*
- 1 1/2 ч.л. ванилова есенция
* на стайна температура
Приготовление:
Кипнете водата, отстранете от котлона, прибавете какаото и разбъркайте енергично. Оставете сместа да изстине. В купа пресейте брашното, бакпулвера, солта, содата бикарбонат и царевичното нишесте (ако използвате такова). В друга купа разбийте мекото масло за около минута. Добавете захарта и разбийте за още две-три минути. Започнете добавянето на яйцата едно по едно като разбивате след всяко. Добавете ваниловата есенция и разтвореното какао и разбъркайте докато получите еднородна смес. Последната стъпка е постепенното добавяне на сухите съставки. Старайте се да не бъркате прекалено за да остане сместа въздушна. Щом сместа поеме цялото брашно значи е готова. Покрийте подходяща тавичка с хартия за печене или пък я подмажете с масло, изсипете сместа, загладете и поставете във фурната. Печете на 180 градуса за около 40 -50 минути. Поднесете с плодове, кисело мляко и плодово мляко. Насладете се на творението си и го споделете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар