№78
Похапва ли Ви се сладкиш с наситен вкус на шоколад? Ако обичате какао и ядки, то тази рецепта е точно за Вас. Шоколадовият фъч, който Ви предлагам е пухкав, но същевременно сочен, заради какаовата заливка. Освен това се усеща вкусът на лешници и портокал, които се съчетават перфектно. Опитайте го!
Шоколадов сладкиш Фъч
Продукти:
- 200 гр. масло
- 200 гр. захар
- 40 гр. какао
- 125 мл. прясно мляко
- 3 яйца
- 160 гр. брашно
- 1 пакет бакпулвер
- 70 гр. едро нарязани лешници
- щипка сол
- кората на 1 портокал
- ванилова есенция
Маслото, млякото, захарта, какаото и ваниловата есенция се смесват в съд, подходящ за варене. Така получената смес се слага да заври при непрекъснато бъркане и ври 3 минути, след което се отстранява от котлона и се оставя да изстине, като 175 мл. от сместа се отделят за глазурата.
Отделят се белтъците от жълтъците. С помощта на миксер, белтъците заедно с една супена лъжица захар се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбъркват и се добавят към изстиналата какаова смес заедно с настърганата портокалова кора.
В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, щипка сол и лешниците. Постепенно сухите съставки се добавят към какаовата смес. След това се добавят и белтъците, като се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица, за да се запази въздушността.
Тестотот се изсипва в тава, покрита с хартия за печене и подмазана с масло. Пече се за 20-25 минути на 180 градуса. След като извадите сладкиша го оставете да изстине, а след това до надупчете с помощта на дървено шишче.
Последната стъпка е да залеете сладкиша с предварително отделената глазура. Подмажете хубаво сладкиша с помощта на четчица и сервирайте.
Доста сполучлива комбинация е да поднесете сладкиша със сладко от малини или друго леко кисело сладко.
Ще се радвам да споделите дали Ви е харесал!
Няма коментари:
Публикуване на коментар